Herinrichting kade

IJmuiden Viskade

In het Havenkwartier van IJmuiden komen stad en haven dicht bij elkaar. Uniek is de combinatie van functionele haven en recreatie. Beiden worden in het ontwerp optimaal gefaciliteerd, zodat de Viskade een levendig scharnierpunt gaat vormen voor de gebruikers én bezoekers van het Havenkwartier. Op de Viskade krijgt de dagvisserij een goede werkplek, er ontstaat ruimte voor een aantrekkelijke en veilige verblijfsplek en wordt een veilige verkeerssituatie gecreëerd. Hierdoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om zich hier te vestigen en worden dagtoeristen geconcentreerd in dit deel van de haven.

De wijkende lijnen, bestaande uit basaltstenen, in het ontwerp refereren aan de onregelmatige vormen van de duinen. Deze wijkende lijnen creëren prettige plekken en begeleiden zichtlijnen, waardoor bezoekers worden verleid om het gebied te verkennen.

Om het gevoel van het duinlandschap te versterken worden plantvakken met bomen en siergrassen met een duinsfeer gerealiseerd. Bomen creëren een geborgen gevoel, terwijl het zicht op het water ongehinderd blijft. Daardoor krijgen de voetgangersgebieden een menselijke maat, en ervaren bezoekers de Viskade als een aangename plek met een bij de locatie passende uitstraling.

Voor voetgangers wordt een eigen structuur gerealiseerd die gescheiden is van de lage kade. Er komt een herkenbare verharding van gebakken klinkers, dit heeft een warme en hoogwaardige uitstraling.

De westelijke oversteek gaat over in een brede trap, die langs het toekomstige paviljoen voert. De ruimtelijke werking van deze trap lokt bezoekers richting het water en het terras van het nieuwe paviljoen.

In het ontwerp is door de wijkende lijnen op de lage kade ruimte voor de expeditie. Een rij stelconplaten markeert de nabijheid van het water en suggereert een rijloper, maar de beschikbare ruimte is veel groter. Hierdoor kunnen heftrucs eenvoudig keren en steken, tijdelijk iets neer zetten en elkaar passeren. Op de momenten dat er geen heftrucks rijden, zorgen de schuine lijnen en zitranden voor een aantrekkelijk verblijfsgebied voor bezoekers en voor een afwisselend beeld voor wandelaars.

In het ontwerp gaan we uit van hergebruik van gebakken klinkers (rijloper en parkeerterrein), hergebruik van basalten zetstenen (muren langs de lage kade/looproute en vloerbelijning), hergebruik van stelconplaten (lage kade) en hergebruik van hout van de steiger (fendering en zitranden).

Locatie IJmuiden
Ontwerpers Hilke Floris, Patrick Borst
Partners IV-Infra, Beens Groep B.V.
Formele opdrachtgever Beens Groep B.V. voor gemeente Velsen
Omvang 1,5 ha.
Jaar van ontwerp 2019 – heden
Jaar van uitvoering 2020 – heden
Status in uitvoering