Kremsmunster Landesgartenschau

Prijsvraagontwerp herinrichting abdijterrein, kasteeltuin en openbare ruimte voor een tuinbouwtentoonstelling

Kremsmunster Landesgartenschau

Culturele Gartenschau
Inzending voor een besloten prijsvraag voor een tuinbouw tentoonstelling (vergelijkbaar met een Floriade) in Kremsmünster, Oostenrijk. Deze Gartenschau vindt plaats op verschillende historische locaties in het Oostenrijkse dorp Kremsmünster. Door de cultuurhistorie van deze bijzondere plekken in het ontwerp te benutten, verandert de traditionele tuinbouw tentoonstelling in een aantrekkelijke Culturele Gartenschau.

Het zwaartepunt van de Gartenschau bevindt zich op de terreinen van de abdij en het kasteel, beide liggen op een heuvel. Langs de verbindende route door het dal wordt een aantal plekken bij de tentoonstelling betrokken, o.a. het Marktplein en een park aan de rivier. De route wordt gemarkeerd met een herkenbaar bloemenpatroon.

Abdij
Het abdijterrein toont de verscheidenheid van de kloostertuinen binnen een variatie van hemelse tot aardse onderwerpen: van een sensationele, bloemrijke entree op de Prälatenbinnenplaats tot stilte en contemplatie in de kloostertuin, van vrolijke ontspanning in het gebied van de sportweide tot actief moestuinieren in het gebied van de Dendelleiten. De groene reeks op het abdijterrein eindigt met een boomgaard en geheimzinnige ‘verborgen tuin’ in de bosrijke natuur van het Lindenwaldl.

De ruimtelijke basis voor de buitenruimte op het Abdijterrein wordt gevormd door een centrale as die de verschillende tuinen en parken aan elkaar rijgt. Deze as begint formeel in het kloostercomplex en waaiert vervolgens sierlijk uit over de velden met groenten en fruitbomen.

Kasteel
Het kasteel herbergt diverse muzikale functies. Hier wordt ruimte gecreëerd voor muziek tussen de bloemen en modeltuinen, zowel door professionele muzikanten als door bezoekers. Kleurrijke bloemen, zeldzame planten en verschillende modeltuinen en een labyrint versterken het uitbundige en expressieve karakter van het kasteelterrein en bieden een prachtig decor voor en uitzicht op het kasteel.

De ruimtelijk basis voor de buitenruimte op het kasteelterrein wordt gevormd door een rondgang langs de bloementuinen, met als middelpunt een parkweide met een muziektheater.

Verbindende route
De abdij en het kasteel worden met elkaar verbonden door een herkenbare route. Langs deze route worden diverse ‘overstappunten’ gerealiseerd, waar gewisseld kan worden tussen trein, bus, fiets en wandelen. De route wordt gemarkeerd door sleutelbloemen: deze bloemen worden veelvuldig geplant bij de entrees en gestileerd op het wegdek aangebracht.

Tussen het Abdijterrein en het Kasteelterrein ligt de Kremsschanze, als ontspannen groen rustpunt naast de hectiek van de Gartenschau. Deze historische verdedigingsschans krijgt een eigentijdse herinrichting, met ruimte voor natuurlijk en avontuurlijk spelen in de overstromingsvlakte van de rivier.

In het centrum van de stad worden de gescheiden rijlopers van het Marktplein samengevoegd, zodat een aaneengesloten voetgangersgebied ontstaat. Om het geheel te verlevendigen en er een nog aantrekkelijker verblijfsplek van te maken, wordt de bestaande bron middels een waterelement zichtbaar gemaakt.

Duurzame investering
Het ontwerp is zodanig opgesteld, dat de investeringen niet alleen leiden tot een aantrekkelijke Gartenschau, maar dat na afloop van het evenement het hele gebied structureel en blijvend verbeterd is. De entree van de abdij is beter herkenbaar, de tuinen zijn gerestaureerd en de toegankelijkheid van abdij en route over de helling zijn verbeterd. De kasteeltuin behoudt de kenmerkende verharding met muzieksymbolen en openlucht theater. De Kremsschanze is veranderd in een eigentijds natuurpark met nieuwe brug en het Marktplein is getransformeerd naar een aantrekkelijk verblijfsgebied. Qua beplanting blijven de vaste planten gehandhaafd, de tijdelijke beplanting wordt vervangen door gras met verwilderende bloembollen, zodat ook in de toekomst een aantrekkelijk bloemrijk beeld behouden blijft.

Locatie Kremsmunster, Oostenrijk
Ontwerpers Hilke Floris, Ronald Bron, Asuna Segawa, Scott Hayworth, Charlotte Beau Yon de Jonage
Partners Niek Rozen, Goudappel Coffeng, Monadnock
Opdrachtgever Landesgartenschau 2017 GmbH
Omvang 22 ha.
Jaar van ontwerp 2015