Visie en ontwerp ruimtelijke structuur arboretumdorp

Blijham Arboretumdorp

Blijham is een dorp in Oost-Groningen. Het ligt tussen verschillende fraaie landschappen en heeft een robuuste groenstructuur. Om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Blijham te vergroten, heeft de Dorpsraad het initiatief genomen om van Blijham een arboretumdorp te maken. Voor een aantal plekken in het dorp was al een eerste idee ontstaan, onder andere voor een Palaois Arboretum (soorten uit de prehistorie) en een voedselbos. Wat nog ontbrak was een overkoepelende ruimtelijke structuur.

Visie
Er is een fraai contrast tussen het lommerrijke dorp en het open landschap. Voor de beleving is het belangrijk om dit contrast te versterken door het open landschap te behouden en de beplanting in het dorp te versterken.

Arboretumdorp
Om het lommerrijke karakter van Blijham te versterken, wordt de laanbeplanting zoveel mogelijk aangevuld. Om van Blijham ook daadwerkelijk een arboretumdorp te maken, wordt op meerdere plekken in het dorp de bestaande minimalistische groenstructuur getransformeerd naar een bijzonder arboretum. Elk arboretum krijgt een eigen thema, dat inspeelt op de unieke locatie in het dorp. Daarmee worden de aanwezige kwaliteiten versterkt en ontstaan verschillende bijzondere plekken. Samen vormen deze een zeer groot en divers arboretum.

Arboretumroute
De verschillende thematische arboreta worden onderling verbonden door een arboretumroute: een herkenbare aantrekkelijke wandelroute die de bezoeker langs alle verschillende thematische arboreta én langs de mooiste plekken van het dorp leidt. De route begint in het dorpshart; bij de parkeerplaats en voorzieningen.

De markering van de route is aantrekkelijk en toch eenvoudig en goedkoop te realiseren: afgeschuinde vierkante hardhouten palen met een bordje of ingebrand symbool. Langere palen markeren de entrees van de arboreta en benoemen het betreffende thema.

Locatie Blijham
Ontwerpers Hilke Floris, Guillaume Zeender
Partners
Opdrachtgever Dorpsraad Blijham
Omvang ca. 170 ha.
Jaar van ontwerp 2020 – heden