Ontwerp buitenruimte stedelijk hofje

Haarlem Vierhoek

De Vierhoek is een woningbouwproject dat zorgvuldig is ingepast in de historische binnenstad van Haarlem. Het is opgebouwd uit vier verschillende woonblokken op de vier hoeken van het terrein, met daar tussenin een hofje met aan weerszijden hofwoningen. Het parkeren voor auto’s is ondergronds opgelost. HOSPER heeft de buitenruimte ontworpen in de vorm van een nieuw Haarlemse Hofje. De bezoekers zien het hofje via een steeg vanaf het met klinkers bestraatte stadspleintje aan de Tempeliersstraat. Vanuit het groene binnenhof vervolgt de steeg zijn weg naar de Raamsingel. De bewoners van de hofwoningen krijgen een eigen stoepje voor de deur.

Groene poefjes
Het hofje bestaat uit groene, vierhoekige poefjes, met paadjes die daar tussendoor meanderen. Zo ervaren de bewoners en de bezoekers al wandelend veel van de plantenwereld, die is vormgegeven op de poefjes. Uit een aantal poefjes zijn een soort hapjes gehaald, waar fietsen half verscholen in gestald kunnen worden. Op de groene poefjes worden een aantal meerstammige Chinese Esdoorns geplant. Deze hebben een bijzondere, afbladderende, bruinrode schors en de bladeren hebben een attractieve oranje-rode herfstverkleuring. De groene poefjes krijgen een omranding van Cortenstalen randen, die aansluiten bij de bruinrode basten van de Esdoorns. Op een aantal plekken zijn houten zitvlakken verwerkt in de cortenstalen randen. Accent-verlichting is opgenomen in de hoeken van de Cortenstalen randen en straalt zacht de klinkerpaden aan. Onder de Esdoorns worden diverse schaduwplanten (wit-en blauwbloeiende planten en varens) geplant. Het regenwater wordt opgeslagen onder een speciale laag onder de bestrating en in droge periodes weer terug geleverd aan de beplanting. Hierdoor heeft de beplanting goede groei- en verdampingsomstandigheden. Door water te verdampen verminderen de bomen en de beplanting de hittestress tijdens een hittegolf. Ook dempt het waterretentiedak de piekafvoer van het hemelwater en wordt zo overbelasting van het riool voorkomen.

Locatie Haarlem
Ontwerpers Ronald Bron, Marike Oudijk, Patrick Borst, Stephanie Rethans
Partners Her Architecten, Joost Swarte grafisch ontwerper en kunstenaar, DG groep
Opdrachtgever HBB Groep B.V.
Omvang 0,3 ha.
Jaar van ontwerp 2018 – 2020
Visualisaties HBB Groep B.V.