Amsterdam Minervalaan

Ontwerp privé tuin

Amsterdam Minervalaan

Tuin ondersteunt en doet recht aan ontwerp woning
De tuin die door HOSPER ontworpen is voor de villa aan de Minervalaan (ontwerp HM-architecten) vormt een passend antwoord op de plek en de woning. Bewust is er voor gekozen om de tuin eenvoudig te houden op hoofdlijnen, waarbij de woning letterlijk zoveel mogelijk de ruimte heeft en de plaats krijgt die het verdient. De vijver vormt in samenhang met de voorgevel een heldere scheiding tussen het private deel van de kavel en de meer openbare zijde aan de kant van de straat. Komende vanaf de straat is er bij binnenkomst van de woning via diagonale zichtlijnen door de transparante gevel een prachtig zicht op de omringende tuin mogelijk. De zichtlijnen vanuit het huis kunnen ondersteund worden door nader te selecteren kunstwerken als specifieke ‘blik¬vangers’ te plaatsen. Als men doorloopt tot het terras kan men vervolgens via riante houten traptreden de tuin daadwerkelijk betreden.

Ontwerp maakt gebruik van seizoenen
De tuin heeft elk seizoen iets te bieden. Gekozen is voor een terughoudend kleurgebruik in de beplanting in de vorm van crêmegeel en blauw als hoofdkleuren. Bloeiende bolletjes en kerstrozen in het vroege voorjaar worden opgevolgd door de bloesem van rhododendrons en geurende sneeuwbal. In de herfst zorgt de kleur van wilde wingerd, onderdeel van de smalle groene erfafscheiding samen met de herfstkleur van de krentenboompjes voor een passend slotaccoord. Tussen de woning en de in etages opgebouwde beplanting is voldoende ruimte overgelaten voor de kinderen om te spelen op het gazon of bij bijzondere gelegenheden gasten te ontvangen.

De bestaande bomen zijn beoordeeld op vitaliteit en beeld. Gezonde en aantrekkelijke bomen zijn gehandhaafd, waaronder de prachtige treurwilg aan de Minervalaan.

Materiaalkeuze sluit aan bij woning
Voor wat betreft de keuze van harde materialen is zoveel mogelijk in overleg met de architect aansluiting gezocht op de gebruikte materialen in de woning. Gekozen is voor betonnen materiaal en natuursteen in de kleurtonen grijs, antraciet en crêmegeel. De buitenverlichting is beperkt tot het terras en de oprit. De traptreden worden van onderaf aangelicht en ook de bestaande zwarte berk aan de voet van de traptreden wordt in het voetlicht gezet.

Locatie Minervalaan 105, Amsterdam
Ontwerpers Peter de Ruyter, Marike Oudijk, Jan Pesonen
Partners HM Architecten
Opdrachtgever Fam. Haven
Omvang kavelmaat 30x30m, 900 m2
Jaar van ontwerp 2000 – 2001
Jaar van uitvoering 2001
Status uitgevoerd
Fotografie Luuk Kramer