Amstelveen Zonnehuisterrein

Ontwerp buitenruimte verzorgingscomplex

Amstelveen Zonnehuisterrein

Groene oases en expressieve vormgeving
Goede buitenruimte is een voorwaarde voor kwalitatief hoogwaardig wonen in de stad. HOSPER heeft voor het Zonnehuisterrein in Amstelveen een autovrije, groene en levendige buitenruimte ontworpen. Op een expressief vormgegeven pleinvloer smeden diverse groene oases met weelderige beplanting en (speel-)voorzieningen de verschillende gebouwen aaneen. Aan de westkant zijn vier woongebouwen op een multifunctionele plin verrezen, naar ontwerp van Rijnboutt. In dit complex, De Ontmoeting, is een groenrijke patiotuin ontworpen.

Aan de oostkant is de nieuwbouw van het verzorgingscomplex Zonnehuis verrezen, ontworpen door Architectuurcentrale Thijs Asselbergs. De buitenruimte rondom het verzorgingscomplex bestaat uit tuinen met vaste planten en een kas voor activiteiten met bewoners. Op de pleinvloer is een terras- en speelgelegenheid en er is een vaste plantentuin waarin voor loopoefeningen een hellingbaan en een trapje zijn opgenomen. Een tweetal tuinen is specifiek ingericht als dementievriendelijke tuin. Hiervoor is advies ingewonnen bij Anke Wijnja (Bureau Fonkel) en Annie Pollock van het Dementia Services Development Centre (Universiteit van Stirling, Schotland).

Locatie Laan van de Helende Meesters, Amstelveen
Ontwerpers Ronald Bron, Frits van Loon, Elizabeth Keller, Petrouschka Thumann, Marike Oudijk
Partners DG groep – ingenieurs voor de buitenruimte, Bureau Fonkel, Dementia Services Development Centre (Universiteit van Stirling Schotland), Rijnboutt, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, Octatube
Formele opdrachtgever Stichting Zonnehuisgroep Amstelland, De Nijs B.V.
Omvang +/- 3 ha.
Jaar van ontwerp 2009 – 2014
Jaar van uitvoering 2011 – 2012
Status uitgevoerd
Fotografie Pieter Kers, Ferry Streng