stedenbouwkundig ontwerp

Rotterdam Verheven Leven

ontwerpstudie Licht Verdicht

Rotterdam Verheven Leven

In de BNA ontwerpstudie Licht Verdicht zijn een drietal locaties in de binnenstad van Rotterdam verkend. Het doel is scenario’s te schetsen voor het licht optoppen van gebouwen. Het ontwerpteam HOSPER, NOAHH, Temp architecture, Zonneveld ingenieurs en Studio Drift heeft een studie gedaan naar de mogelijkheden voor het optoppen van de Weena First locatie in Rotterdam. Deze locatie op de hoek van Weena en Kruisplein, tussen het Oude Westen en het Centrum en op de plek van de oude Diergaarde, is beeldbepalend.

Verticale stad
Met het plan Verheven Leven worden nieuwe verbindingen gemaakt in de publieke ruimte, de culturele looplijnen en de groene ruimtes van de stad. Op deze hoogstedelijke locatie is plek voor meer bebouwing, groen, eigentijdse woningtypologieën en kunst, zonder dat wat er nu al aanwezig is te slopen. Het gepresenteerde ontwerp werkt als een verticale stad, waarbij oude en nieuwe functies - parken, mixed use, leisure, werken, wonen - op elkaar gestapeld worden. De bestaande panden zijn constructief vrijwel uitgenut en laten slechts een marginale ophoging toe. Door de nieuwe constructie los te houden van de oude én te zoeken naar een compositie van licht en lucht, kunnen we een aansprekend cluster van gebouwen én van landschap bereiken.

Hittestress
In het centrum van Rotterdam is het gemiddeld vier graden warmer dan in het buitengebied. Het introduceren van een 5de façade biedt mogelijkheden voor daktuinen. Daktuinen vergroten het oppervlak aan groen en leveren een positieve bijdrage aan het hittestress effect.

Nieuw openbaar domein
Op de begane grond wordt de plint opnieuw geprogrammeerd met publieke functies als horeca, detailhandel en fitness. De eerste laag is openbaar toegankelijk en kan geprogrammeerd worden met publieke functies als horeca, buitenyoga, spelen, cinema, moestuin, etc. De daktuinen op de bovenste lagen krijgen een rustigere, meer tuinachtige, invulling. Een openbare route verbindt de ruimtes met het maaiveld en creëert zo een nieuw publiek domein.

Openbare berg
Met de verschillende vegetatielagen wordt ingespeeld op de verschillende hoogtes van het gebouw. Op elke hoogte ontstaat er een ander milieu met eigen beplanting en (af)wateringsprincipe. Daar waar weinig zonlicht kan komen en wel veel wind wordt verwacht, zijn kasachtige glazen binnentuinen als gemeenschappelijke ruimtes bedacht.

6de façade
Door de nieuwe constructie los te houden komt ook de onderzijde van de nieuwe gebouwen in het zicht. Deze 6de façade biedt extra ruimte voor expressiviteit, wat mogelijkheden biedt om bijvoorbeeld de historie van de oude Diergaarde te verbeelden.

 
Locatie  Rotterdam
Ontwerpers  Hanneke Kijne, Raquel van Donselaar
Partners  NOAHH, Temp architecture, Zonneveld Ingenieurs, Studio Drift
Opdrachtgever  BNA Onderzoek
Omvang  ca. 1,4 ha
Jaar van ontwerp  2016
Status  niet uitgevoerd
Visualisaties  NOAHH
Publicatie  YURR Studio

LOCATIE

Nederland

SHARE PROJECT
  • NAAM :
  • LOCATIE : Nederland
  • CATEGORIE :
  • OPDRACHTGEVER :