pleinontwerp

Genk C-mine

ontwerp cultureel plein C-mine

Genk C-mine

Ruimte voor Spektakel!
Het plein van C-Mine, gesitueerd op het terrein van een voormalige koolmijn, is de centrale open ruimte van het nieuwe culturele hart van Genk. Het is een stedelijk plein, met een culturele en recreatieve invulling. De voormalige mijngebouwen rond het plein zijn gerenoveerd en hebben diverse bestemmingen van culturele aard gekregen: een theater, bioscoop, restaurants. Ook is er nieuwbouw verrezen: aan de westzijde van het plein staat de Media, Arts & Design Faculty van de Katholieke Hogeschool Limburg. Het pleinontwerp gaat de relatie met de omringende gebouwen aan en voorziet in ruimte voor allerlei geplande en ongeplande activiteiten. De inrichting van het plein biedt ruimte voor spektakel en maakt van C-Mine een bruisend cultureel hart.

Eén vlakke vloer
Om bruikbare ruimte te scheppen voor het gewenste brede scala aan activiteiten en evenementen (zoals exposities, festivals, of een openluchtbioscoop) is het plein ingericht als een obstakelvrije ruimte met een ‘vlakke vloer’. Vanzelfsprekend is het plein levendig en attractief als vele bezoekers het hart van C-Mine vullen tijdens evenementen. Maar het plein biedt ook buiten de openingstijden van de omringende gebouwen en wanneer er geen activiteiten en weinig bezoekers zijn, een bijzondere aanblik en sfeer.

Bouwstenen
De pleinvloer is gemaakt van zwarte leisteen, qua kleur en textuur refererend aan het ‘zwarte goud’ uit de mijnen. De onregelmatige scherven variëren in afmeting van grote flagstones tot fijn split. De vloer wordt verlevendigd door verlichtingselementen, een waterspiegel, nevelfonteinen en speciaal ontworpen, verwijderbare zitelementen. Bijzondere aandacht is er voor het nachtbeeld, waarbij o.a. de gevels en de schachtbokken worden aangelicht. Alle water- en lichtelementen kunnen via een computerprogramma worden afgestemd op specifieke evenementen. De schachtbokken hebben ook een functie op het plein. Het Belgische bureau NU architectuuratelier ontwierp een attractieve route die door de voormalige mijngangen onder de oudste schachtbok en de ruïne van het ontvangstgebouw doorloopt en eindigt met een fantastisch panorama bovenop de jongste schachtbok.
Het ‘Single Scatter’ straatmeubilair is ontworpen door Carmela Bogman industrieel ontwerp i.s.m. HOSPER.

 
1e prijs meervoudige opgave

Locatie  Genk, België
Ontwerpers  Hanneke Kijne, Petrouschka Thumann, Remco Rolvink, Ronald Bron, Hilke Floris, Han Konings
Partners  ARA Atelier Ruimtelijk Advies, Carmela Bogman industrieel ontwerp, Painting with Light, NU architectuuratelier
Opdrachtgever  gemeente Genk
Omvang  0,5 ha
Jaar van ontwerp  2011 - 2016
Jaar van uitvoering  2014 - 2016
Status  uitgevoerd
Fotografie  Pieter Kers

LOCATIE

België

SHARE PROJECT
  • NAAM :
  • LOCATIE : België
  • CATEGORIE :
  • OPDRACHTGEVER :