landschap en buitenruimte

Amsterdam Funenhof

ontwerp modern stadshof

Amsterdam Funenhof

Kom wonen in het Funenhof!
Op een terrein tussen de Czaar Peterstraat en het Funenpark was vroeger een krokettenfabriek gevestigd. De oude loodsen dienden tot voor kort als opnamestudio en werkplaats voor een mediabedrijf. Door de transformatie van het complex werd het mogelijk hier woningen te bouwen.
Arons en Gelauff Architecten ontwierp in opdracht van VINK bouw, acht zorgvuldig ingepaste familiehuizen. De woningen zijn qua schaal, materiaal en oriëntatie zorgvuldig ingepast. De gevel is ten opzichte van de oude loodsen vijf meter naar achter geplaatst om voldoende afstand te creëren. Hierdoor ontstaat een verborgen plek, die doet denken aan een middeleeuws hofje in de grachtengordel.

Intiem stedelijk binnenhof
HOSPER ontwierp, in samenspraak met de bewoners, een intiem stedelijk hof voor gemeenschappelijk gebruik. Een vloer van lineaire verhardingsbanen, aangevuld met ruige, hoog opgaande beplanting, zorgt voor een intieme functionele ruimte met een informele sfeer en voldoende privacy voor de woningen. Vanuit het hof kan men direct het naastgelegen Funenpark in lopen. Fietsen worden gestald in een gezamenlijke ondergrondse berging onder de nieuwe familiehuizen.

Huifwoningen
Voor het ontwerp van de woningen hebben Arons en Gelauff Architecten gebruik gemaakt van een nieuw, beeldbepalend ontwerpmiddel dat ze ‘De Huif’ hebben genoemd: een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Hierdoor kan de gevel maximaal transparant blijven, zonder dat er al te veel overhoekse inkijk ontstaat. Bijkomend voordeel is de beschutting tegen directe zoninstraling en de mogelijkheid planten te laten groeien tegen de luifels.
Het groene karakter zal hierdoor alleen maar versterkt worden. De materialisatie van de buitenruimte, het lineaire patroon van de bestrating en de ruigheid van de beplanting vormt een eenheid met de natuurlijke uitstraling van de woningen.

 
Locatie  Czaar Peterbuurt, Amsterdam
Ontwerpers  Hanneke Kijne, Raquel van Donselaar, Hilke Floris
Partners  Arons en Gelauff Architecten
Opdrachtgever  VINK Bouw
Omvang  0,13 ha
Jaar van ontwerp  2015
Jaar van uitvoering  2018
Status  uitgevoerd
Fotografie / visualisaties  HOSPER / COLORDOT (via Arons en Gelauff)
Links  www.funenhof.nl

LOCATIE

Nederland

SHARE PROJECT
  • NAAM :
  • LOCATIE : Nederland
  • CATEGORIE :
  • OPDRACHTGEVER :