Paderborn Königsplatz

Prijsvraagontwerp plein met omgeving in te transformeren jaren ’70 winkelcentrum, winnaar ontwerpwedstrijd

Paderborn Königsplatz

Het winkelcentrum in het hart van de Duitse stad Paderborn is gebouwd in de jaren ’70 en zal de komende jaren ingrijpend worden getransformeerd. Onderdeel hiervan is de herinrichting van de Königsplatz, een pleinruimte op het dak van een parkeergarage. Voor deze opgave heeft de gemeente Paderborn een prijsvraag uitgeschreven. Hosper en Foundation 5+ Landschapsarchitecten uit Kassel hebben met hun ontwerpvoorstel hiervoor de eerste prijs gewonnen. Het voorstel bevat een ontwerp voor de korte termijn en een strategie voor de lange termijn.

Een nieuwe identiteit voor de Königsplatz
Voor de korte termijn wordt ingezet op het opschonen van het plein en het realiseren van een goede openbare verlichting. Omdat er veel onzekerheden zijn in het plan- en bouwproces bestaat dit ontwerp uit een aantal eenvoudige, flexibele ingrepen. Boven het plein wordt een net van draden gespannen met hierin lichtpunten, waardoor in de avond een sterrenhemel ontstaat. Een serie van verplaatsbare zitelementen geeft nieuwe identiteit aan het plein. De zitelementen hebben houten zitdelen op wisselende plekken en verlichten de pleinvloer met spots. Tegelijkertijd fungeren ze als boombakken, aangezien de bomen (Amelanchier lamarckii) vanwege de parkeergarage niet in de pleinvloer geplaatst kunnen worden. Om de Königsplatz meer bij het centrum te betrekken wordt het Porfier dat de vloer vormt van de binnenstad in een bewerkte vorm voorgesteld als pleinvloer.

Strategie voor de lange termijn
Voor de lange termijn stellen Hosper en Foundation 5+ voor om bepaalde delen van het parkeerdek af te breken en de oorspronkelijke straten te reconstrueren. Ondermeer de Königstraße, vroeger een belangrijke winkelstraat en in de huidige situatie een donkere overdekte parkeerstraat, wordt zo in ere hersteld. Een monumentale trap verbindt de Königstraße met de nieuwe Königsplatz.

Locatie Paderborn, Duitsland
Ontwerpers Frits van Loon, Gerwin de Vries
Partners Foundation 5+ Landschaftsarchitekten
Opdrachtgever Foundation 5+ Landschaftsarchitekten voor Stadt Paderborn
Omvang 0,5 ha.
Jaar van ontwerp 2011