Fuxin Waterfront Park

Ontwerp stadspark langs rivieroever

Fuxin Waterfront Park

Fuxin Biotown – Nieuwe stad aan het water
In het noorden van China wordt een nieuwe stad gebouwd met een verwacht inwoneraantal van 500.000 mensen: Fuxin Biotown. Een van de eerste stappen in het planproces is het aanleggen van een nieuw stadspark langs een bestaande rivier. Het Fuxin Waterfront Park, met een lengte van 4km, zal op termijn worden verlengd naar 14km. HOSPER heeft voor het Waterfront Park een uitvoeringsgericht ontwerp gemaakt.

Vier sferen langs de rivier
Het park is opgedeeld in 4 sferen: Urban park, Dike park, Urban Balcony en Landscape park. De sfeer wordt bepaald door de manier waarop de stad aan het park raakt, de intensiteit van het gebruik en het beoogde programma.

Het Urban park heeft het karakter van een stadspark; er zijn watertuinen met zwemplekken, speel- en sportelementen en een royale boulevard met lange banken langs het water.

Het Dike Park bestaat uit een stevige groene dijk met een brede, natuurlijke vooroever die onder invloed staat van de fluctuatie van het peil van de rivier.

Het Urban Balcony is verbonden met het centrum van Fuxin Biotown, dat een hoge dichtheid kent. De plint van de gebouwen raakt direct aan de openbare ruimte, waardoor een stedelijke boulevard ontstaat. Trappen en kiosken vormen een verbinding naar het strand en het zwembad.

Het Landscape Park is een recreatief park met wandel en fietsroutes uitgevoerd in asfalt. De inrichting van het park is extensief en heeft een landschappelijk karakter. De verschillende routes hebben elk een eigen, herkenbare grafiek.

Locatie Fuxin, China
Ontwerpers Mark van der Heide, Hanneke Kijne, Gerwin de Vries, Patrick Verhoeven, Laura Spenkelink, Silko van der Vliet, Katarzyna Paradziska, Marie Vikström
Opdrachtgever HK Frontier Design International LTD
Omvang 60 ha.
Jaar van ontwerp 2011 – 2012
Status niet uitgevoerd