Team Beens Groep – IV-Infra – HOSPER wint aanbesteding herinrichting Viskade aan Halkade in IJmuiden!

Het project Viskade aan de Halkade is een belangrijk onderdeel van de gebiedsvisie van het Havenkwartier van IJmuiden. In het Havenkwartier komen stad en haven heel dicht bij elkaar, waarbij de combinatie van functionele haven en recreatief verblijf uniek is. De Viskade wordt een bruisende verblijfsruimte met een goede expeditie voor de dagvisserij.

In het ontwerp wordt het zicht op het water gemaximaliseerd, waardoor de bijzondere relatie tussen horeca/detailhandel en havenactiviteiten optimaal te ervaren is. Het ontwerp bevat naast een robuuste en strakke uitstraling een subtiele verwijzing naar het duinlandschap. Dit duinlandschap wordt gecreëerd door wijkende lijnen die de zichtlijnen begeleiden en prettige verblijfsplekken vormen. De variatie in richtingen zorgt ervoor dat bezoekers de haven steeds vanuit een andere hoek zien.

Een belangrijk uitgangspunt voor de herinrichting is duurzaamheid en klimaatadaptatie. Ten behoeve van duurzaamheid wordt een CO2-reductie van minimaal 30% als doel gesteld en worden de kansen voor circulair materiaalgebruik maximaal benut. Plantvakken met bomen verkleinen de hittestress door schaduw en evapotranspiratie en het onverharde maaiveld met goed doorwortelde bodem vergroot de waterinfiltratie.

Lees hier een artikel uit het Nieuwsblad IJmuiden met een toelichting over het ontwerp.