College van B&W neemt positief besluit over stedenbouwkundige invulling Koepelterrein Haarlem

Deze week heeft het College van B&W van Haarlem een positief besluit genomen over het bestemmingsplan en de stedenbouwkundige invulling van het Koepelterrein, ‘Open de Koepel’. Een ring van 200 cellen, 4 lagen hoog met daarboven het majestueuze koepelgewelf. Een gevangenis gebaseerd op het ‘panopticum’ of ‘panopticon’ principe. Het ‘alziend oog’ dat 200 cellen tegelijk kan overzien.

Het koepelterrein is verworven om er een universiteitscampus te stichten, met ruimte voor onderwijslokalen en flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers. Daarnaast wordt in het koepelgebouw een kelder gerealiseerd voor een bioscoop met 600 zitplaatsen (6 zalen). Rond het koepelgebouw worden in de bestaande gebouwen en in nieuwe bouwvolumes 250 studentenwoningen en 100 sociale woningen gerealiseerd. Verder komt op het koepelterrein een klein boutique hotel, een buurtwinkel, diverse horeca gelegenheden en een ondergrondse parkeerkelder met 130 plekken.

HOSPER tekende voor de koepel een informele openbare ruimte met een knipoog naar de binnenstad. Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door FARO architecten en ReA architecten. In opdracht van Stichting Panopticon, DUWO en Elan Wonen, begeleid HBB Groep het ruimtelijke ordeningsproces.

Klik hier voor het artikel in het Haarlems Dagblad.