Wieringermeer VisKringloop Observatietoren

Ontwerp observatietoren bij paai- en opgroeiplaats voor vis

Wieringermeer VisKringloop Observatietoren

Landschapskunst
In opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft HOSPER een paai- en opgroeiplaats voor vissen ontworpen in het agrarische landschap van de Wieringermeer. In het ontwerp zijn landschapsarchitectuur, kunst en ecologie volledig verweven. Het ontwerp is opgesteld in nauwe samenwerking met kunstenaar Pé Okx en ecoloog Cor ten Haaf. De combinatie van landschap, kunst en ecologie zorgt voor een unieke habitat voor vissen en een eigentijds ‘landmark’, die past bij het in cultuur gebrachte karakter van de Wieringermeerpolder.

Observatietoren
Een openbaar graspad over de dijk verbindt de Wieringerrandweg met het Robbenoordbos. Aan het graspad is een door HOSPER ontworpen uitkijktoren gesitueerd, van waaruit de bezoekers een mooi zicht hebben op de expressieve vormen en de rijke ecologie van het gebied, met o.a. veel vogels. De observatietoren vormt een sterke eye-catcher, die passanten vanaf de omliggende wegen uitnodigt om het gebied te betreden.

De vorm van de toren is afgestemd op de cirkels van de VisKringloop. De toren bestaat uit een centrale spil waar open tredes aan bevestigd zijn. Een uit de grond omhoog krullende schil omhult het geheel. De toren is ca. vijf meter hoog en bestaat volledig uit wit gepoedercoat staal.

Locatie Wieringermeer
Ontwerpers Hilke Floris, Patrick Borst
Partners Pé Okx (kunstenaar), Cor ten Haaf (ecoloog)
Opdrachtgever
 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Omvang
 ca. 18 ha.
Jaar van ontwerp
 2016 – 2020
Jaar van uitvoering
 2020
Fotografie
 Pieter Kers, Joop Beumer, HOSPER