Maasheggen Toegangspoorten en Markeringen

Ontwerp toegangspoorten, uitkijktorens, meubilair en markeringen voor Unesco Man & Biosphere landschap

Maasheggen Toegangspoorten en Markeringen

De Maasheggen
De Maasheggen is een landschap gelegen aan de Maas en strekt zich uit van Vierlingsbeek tot Batenburg. De Maasheggen staat bekend om zijn zeer oude cultuurlandschap, met een bijbehorend eeuwenoud ambacht: het heggenvlechten. Een speciale techniek waarbij levende, doornige struiken, zoals mei- en sleedoorn, tot hagen worden gevlochten. Het heggenvlechten verweeft letterlijk en figuurlijk mens en natuur. Niet voor niets heeft de Maasheggen de Unesco Man & Biosphere status, waarbij de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal staat.

Project
De Maasheggen geniet nog niet de landelijke bekendheid die het verdient en voor bezoekers is het onduidelijk waar De Maasheggen zich precies bevindt, wat het inhoudt en hoe het gebied bezocht kan worden. Daarom wordt op verschillende locaties een toegangspoort ontwikkeld, als startpunt voor het verkennen van de Maasheggen. Om samenhang te brengen in het ca. 20 km lange Maasheggen gebied, wordt het bestaande diverse meubilair geleidelijk vervangen door eenduidig Maasheggen meubilair. Het betreden en verlaten van de Maasheggen wordt onder de aandacht gebracht door de belangrijkste recreatieve entrees te markeren.

Vormentaal
Om ervoor te zorgen dat de aandacht naar het landschap gaat, is gekozen voor een heldere vormentaal die past bij het landschap. Het herkenbare logo van de Maasheggen is gebaseerd op de golvende vormen van de gevlochten hagen en de Maas, en vormt daarmee een vanzelfsprekende basis voor een familie van uitkijktorens, meubilair en markeringen. Een cortenstaal poedercoating zorgt dat de objecten opvallen én bij het landschap passen: het contrasteert fraai met de groene beplanting en sluit aan op de landschappelijke bruintinten.

Toegangspoorten
De toegangspoorten vormen als een ‘hink-stap-sprong’ een schakel tussen het functionele startpunt (parkeerterrein met horeca en informatievoorziening) en het daadwerkelijke hagenlandschap. Bij de toegangspoorten worden nieuwe hagen geplant, die samen met nieuwe wandelpaden een verbinding leggen tussen de functionele voorzieningen en het hagenlandschap.

Een uitkijktoren lokt de bezoekers vanuit de toegangspoorten het landschap in. De uitkijktoren bestaat uit verschillende elementen in de Maasheggen vormentaal, met een ‘tussenbalkon’ op het knikpunt van de trap. Vanaf de uitkijktoren is de bezoeker in staat om over de heggen heen uit te kijken over het Maasheggen landschap, zodat de Maasheggen ook van bovenaf te ervaren zijn.

Meubilair
In de Maasheggen staan hekken met namen van historische weides. Deze hekken passen goed in het agrarische landschap, maken de historie beleefbaar én bieden een fraai doorzicht naar de achterliggende kavel, als afwisseling in het besloten hagenlandschap. Door een hek als basis voor het Maasheggen meubilair te nemen, wordt alle aan het hek gekoppelde meubilair op een vanzelfsprekende manier onderdeel van het landschap. Met een hek als basis zijn schakelbare banken, picknicksets, klaphekjes, fietsenrekken, informatieborden en entreemarkeringen ontworpen.

Locatie Maasheggen
Ontwerpers Hilke Floris, Ronald Bron, Marike Oudijk, Guillaume Zeender
Partners Studio Carmela Bogman
Opdrachtgever Programmateam Maasheggen Unesco (Gemeente Land van Cuijk en Waterschap AA en Maas)
Omvang ca. 20 km lang
Jaar van ontwerp 2020 – 2021

Ontwerp toegangspoorten, uitkijktorens en meubilair voor UNESCO Man&Biosphere landschap

Maasheggen Toegangspoorten en Markeringen

Maasheggen vormen een zeer oud cultuurlandschap, met een bijbehorend eeuwenoud ambacht; het heggenvlechten. Een speciale techniek waarbij levende, doornige struiken, zoals mei- en sleedoorn, tot hagen worden gevlochten.

Het heggenvlechten verweeft letterlijk en figuurlijk mens en natuur. Niet voor niets heeft de Maasheggen de Unesco Man & Biosphere status: een programma waarbij de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal staat.

Voor bezoekers is het echter onduidelijk waar het gebied De Maasheggen zich precies bevindt, waar de grenzen liggen, waar de entrees zijn en wat er allemaal te zien en te doen is. Om dit te verbeteren worden er toegangspoorten, uitkijktorens en meubilair, in onderlinge samenhang, op een aantrekkelijke manier ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat deze objecten in de Maasheggen herkenbaar worden, moet de vormentaal makkelijk te lezen zijn en passen in het landschap. Het vlechtwerk van de hagen en de Maas – en de bijbehorende golvende vormentaal – vormen de inspiratie.

Verbinden en verweven
De toegangspoorten liggen op enige afstand van de kerngebieden van de Maasheggen. Vanaf de toegangspoorten zijn de Maasheggen meestal niet direct zichtbaar, zodat voor bezoekers niet altijd duidelijk is welke kant ze op moeten lopen naar het aantrekkelijkste hagenlandschap.

Het ontwerp moet als een ‘hink-stap-sprong’ een schakel vormen tussen het parkeerterrein met horeca van de toegangspoort en het daadwerkelijke heggenlandschap.

Hek als vanzelfsprekend element
De basis voor het Maasheggen meubilair bestaat uit een hekwerk. In de Maasheggen zijn hekken met namen van oude weides geplaatst, die qua vormgeving aansluiten op de oorspronkelijke agrarische hekwerken. Deze hekken -zeker die met historische namen- worden door bewoners en bezoekers sterk gewaardeerd. De hekken-met-meubilair zijn aanvullend ten opzichte van de hekken met namen van oude weides. Ze functioneren niet als poort naar de achtergelegen kavel, maar als drager voor meubilair. Al het meubilair in de Maasheggen wordt aan het basishek gekoppeld: zitmeubilair, informatievoorzieningen en fietsenrekken. Op deze manier wordt het benodigde meubilair subtiel ingepast in het landschap.

Uitkijktorens
De basisvorm van de uitkijktoren is gebaseerd op het logo. De uitkijktoren bestaat uit een centrale schijf, met daar omheen elegante lijnen die de vorm accentueren. Tussen de lijnen en de centrale schijf zijn de trappen en balkons opgespannen.

De toren kan gespiegeld worden, om optimaal aan te sluiten op de plek, de zichtlijnen en looproute.

Locatie Maasheggen
Ontwerpers Hilke Floris, Marike Oudijk
Partners Studio Carmela Bogman
Opdrachtgever gemeente Boxmeer
Omvang 6.700 ha.
Jaar van ontwerp 2020 – 2021