Genk C-Mine Single Scatter

Ontwerp verwijderbaar zitmeubilair voor cultureel plein op voormalige mijnlocatie

Genk C-Mine Single Scatter

Zitmeubilair
Voor het plein van C-Mine in Genk heeft Carmela Bogman samen met HOSPER zitmeubilair ontworpen. Het meubilair is geconcentreerd in een aantal ‘wolken’ op het plein, waarbinnen de stoelen en krukken in een informeel patroon zijn geplaatst. Zo zijn er verschillende plekken gecreëerd waar mensen naar behoefte dicht bij elkaar kunnen zitten of juist verder weg, en naar elkaar toe of juist van elkaar af gekeerd.

De stoelen en krukken, gemaakt van in vorm gevouwen RVS plaatstaal, zijn als glinsterende diamanten op de zwarte pleinvloer. De binnen- en achter zijde van het meubilair is in een brandweerrode kleur gepoedercoat. Doordat bij een aantal stoelen de rode vlakken worden aangelicht vanaf de vloer straalt er ‘s avonds een warme gloed rond het meubilair.

Het plein is ontworpen als cultuurplein voor Genk, met veel ruimte en vrijwel onbeperkte mogelijkheden voor allerlei evenementen en activiteiten. Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor het meubilair was daarom dat het gemakkelijk te verwijderen moet zijn. Daartoe is een bevestiging gekozen met vier bouten op een funderingsvoet. Deze is zo ontworpen dat het funderingsvlak opgaat in het patroon van de (obstakelvrije) pleinvloer wanneer het meubilair is verwijderd.

Single Scatter is als eigen project ontworpen en tot productie gebracht, in een samenwerkingsverband van Carmela Bogman en HOSPER.

C-mine; Ruimte voor Spektakel!
Het plein van C-Mine, gesitueerd op het terrein van een voormalige koolmijn, is de centrale open ruimte van het nieuwe culturele hart van Genk. Het is een stedelijk plein, met een culturele en recreatieve invulling. De voormalige mijngebouwen rond het plein zijn gerenoveerd en hebben diverse bestemmingen van culturele aard gekregen: een theater, bioscoop, restaurants. De schachtbokken krijgen eveneens een functie. Het Belgische bureau NU architectuuratelier ontwierp een attractieve route die door de voormalige mijngangen onder het plein loopt en eindigt met een fantastisch panorama bovenop de jongste schachtbok. Daarnaast is er nieuwbouw verrezen: aan de westzijde van het plein staat de Media, Arts & Design Faculty van de Katholieke Hogeschool Limburg.

Het pleinontwerp gaat de relatie met de omringende gebouwen aan en voorziet in ruimte voor allerlei geplande en ongeplande activiteiten. De inrichting van het plein biedt ruimte voor spektakel en maakt van C-Mine een bruisend cultureel hart. Om bruikbare ruimte te scheppen voor het gewenste brede scala aan activiteiten en evenementen (zoals exposities, festivals, of een openluchtbioscoop) is het plein ingericht als een obstakelvrije ruimte met een ‘vlakke vloer’. De pleinvloer refereert qua kleur en textuur aan het ‘zwarte goud’ uit de mijnen en is gemaakt van zwart leisteen. De onregelmatige scherven leisteen variëren in afmeting van grote flagstones tot fijn split.

Locatie Genk, België
Ontwerpers Carmela Bogman Industrieel Ontwerp
HOSPER Hanneke Kijne, Petrouschka Thumann, Han Konings
Leverancier Rots Maatwerk
Omvang 85 stoelen; 56 krukken
Jaar van ontwerp 2008 – 2010
Jaar van uitvoering 2011
Fotografie Dennis Moet, Carmela Bogman, HOSPER