Antwerpen Kievit Meubilair

Ontwerp kleurrijk meubilair met geïntegreerde speltafels voor stationsgebied

Antwerpen Kievit Meubilair

Identiteit, groen en geborgenheid
De openbare ruimte van Kievitwijk doet dienst als het internationaal georiënteerde entreegebied van het centraal station van Antwerpen, als stedelijke werkplek en als groene gebruiksruimte voor omwonenden. Daarom staat een sterke identiteit in het ontwerp voorop: als bindend element van de verschillende sferen en gebruikers, en als structurerend publiek domein voor de gehele wijk (oud en nieuw). Een coherente oplossing vereist een heldere uitstraling.

Daarom is resoluut gekozen voor een groen karakter. De forse groenstructuur in het ontwerp zorgt voor eenheid van het geheel, en geeft de buurt een groenstedelijk karakter en uitstraling. Bomen en verhoogde groenkussens zorgen voor geborgenheid en vormen informele groene speelplekken en ‘eigen plekken’ voor verschillende groepen gebruikers.

Speciaal ontworpen keerelementen langs de ‘groenkussens’ vormen kleinschalige verblijfsplekken. Aan de keerwanden is een scala aan zitelementen gekoppeld. Deze zitelementen bieden plaats aan divers gebruik zoals zitten, picknicken en spelletjes spelen; met z’n tweeën of met meerdere personen. Voor het comfort zijn de keerwanden onder een hoek geplaatst en zijn er houten delen toegepast in de zittingen. Er zijn vaste spelborden toegevoegd in de tafels, zodat er overal spelaanleidingen zijn voor de kinderen uit de grote gezinnen die in de wijken rond dit plangebied wonen. Er is gekozen voor een afwerking in signaal rood gekleurd staal. Deze kleur speelt een belangrijke rol bij het creëren van een sterke identiteit. De kleur verwijst naar de pootjes en snavel van de kievit en complementeert goed met het groen.

Locatie Antwerpen, België
Ontwerpteam BUUR | bureau voor urbanisme cvba, HOSPER
Ontwerpers namens HOSPER Hanneke Kijne, Marike Oudijk, Silko van Vliet, Laura Spenkelink, Ricsi van Beek
Partners ARA Atelier Ruimtelijk Advies
Opdrachtgever BUUR | bureau voor urbanisme cvba voor AG Stadsplanning Antwerpen
Omvang 1,5 ha.
Jaar van ontwerp 2012 – 2019
Jaar van uitvoering 2014 – 2020
Status uitgevoerd
Fotografie Pieter Kers