Muiden Schoutenwerf

Ontwerp buitenruimte met vlonderdekken en aanlegsteigers op voormalig scheepswerf

Muiden Schoutenwerf

Sferen verglijden
Wonen aan de Vecht, op een scheepswerf waar het industriële verleden nog voelbaar aanwezig is. De Schoutenwerf is een voormalige scheepswerf aan de westelijke monding van de Vecht in Muiden. Rijnboutt (stedenbouwkundig plan en ontwerp werfwoningen, appartementen en penthouses) werkt sinds begin 2018 samen met HOSPER (openbare ruimte) aan het integrale ontwerp voor deze locatie.

In het ontwerp voor de buitenruimte is een graduele overgang ontworpen van privé naar collectief en vervolgens openbaar terrein. De entrees van appartementengebouwen en stadshuizen zijn opgenomen in de gevel direct aan het openbaar gebied of liggen terug (inpandig voorgebied).

De privacy van de aanpalende buitenruimte van de appartementen op de hoek van een steeg wordt gewaarborgd door het plaatsen van een haag. De ruimte achter de haag kan als een stoepje door de bewoners worden benut met planten en een bankje voor in de ochtendzon. Door toevoeging van een ondergrondse parkeergarage voor circa 100 auto’s wordt het openbare gebied autovrij. Het terrein zal hoofdzakelijk door wandelaars gebruikt worden en als verblijfsgebied om naar passerende bootjes te kijken.

Het verglijden van sferen in de buitenruimte is ook merkbaar in de vormgeving en het materiaalgebruik. Haaks op de Vecht aangebrachte robuuste belijningen in het plaveisel beklemtonen de industriële sfeer van de voormalige scheepswerf en herinneren aan de hellingbanen voor de schepen. Parallel aan de waterkant komen twee lineaire stroken. Een groene strook met bomen en beplanting geeft rugdekking aan de wandelaar die de oever van de Vecht wil opzoeken. De strook direct aan het water is een verwijzing naar de lichtvoetige, maritieme wereld, met houten dekken, vlonders, pieren en boten.

Daarnaast worden op het terrein relikwieën van de oude werf geplaatst. Deze historische elementen zorgen ervoor dat in de buitenruimte een duidelijke verbinding met het verleden van de werf is. Zo ontstaat een informeel en ontspannen waterfront waarin de buitenruimtes zorgen voor de verbinding. De verbinding tussen privé en publiek en tussen het verleden en het heden.

Locatie Muiden
Ontwerpers Ronald Bron, Marike Oudijk, Hanneke Kijne, Jonas Strous
Opdrachtgever Schoutenwerf B.V. (onderdeel van Egeria Real Estate Development)
Omvang 0,5 ha.
Jaar van ontwerp 2018 – 2020
Visualisaties CIIID Architectural Presentations