TU Delft Bouwkunde Stadsklimaatbos

Ontwerp Stadsklimaatbos op het voorplein van de faculteit Bouwkunde

TU Delft Bouwkunde Stadsklimaatbos

De TU Delft is volop bezig met klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit. Zo staat op het plein voor het faculteitsgebouw van Bouwkunde een klimaatarboretum met 75 bomen in speciale bakken, waarmee wordt onderzocht wat het effect van verschillende boomsoorten is op hun stedelijke omgeving. De bomen zijn uitgerust met sensoren die onder andere lucht- en stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en de verdamping meten. Nu het onderzoek een aantal jaar verder is, is het tijd om de bomen op een definitieve plek in de volle grond te planten. De TU Delft heeft de ambitie om een aantal stadsklimaatbossen te realiseren op de campus zelf, om meer klimaatbestendig te worden en om te gebruiken voor onderwijs en onderzoek naar klimaatverandering en ecologie.

HOSPER is gevraagd om een ontwerp te maken voor een stadsklimaatbos op het voorplein van de Faculteit Bouwkunde. Daarbij moest een selectie van de bomen uit het klimaatarboretum gecombineerd worden met een wadi, om het dakwater van het Faculteitsgebouw af te kunnen koppelen. Behalve het toepassen van bomen uit het klimaatarboretum en het realiseren van waterberging in een wadi, waren ook biodiversiteit, onderzoek, educatie, een representatieve uitstraling en het realiseren van een prettige verblijfsplek voor de vele studenten belangrijke uitgangspunten. Om te onderzoeken wat de ruimtelijke mogelijkheden waren, zijn er drie modellen gemaakt en als schetsmaquettes gepresenteerd. Er is gekozen voor het concept ‘natuurlijk bos met architectonische brug’. Hierbij is er een maximale bosbeleving en is de plek ecologisch én architectonisch interessant.

Het ontwerp voor het stadsklimaatbos wordt volledig circulair uitgevoerd met hergebruikte materialen. Als zitmeubilair worden op de TU Delft ontwikkelde banken geplaatst die innovatief, circulair en/of bio-based zijn. Om te beginnen komen er banken die zelf stroom genereren door een verschil in thermische eigenschappen, waarmee bijvoorbeeld een telefoon opgeladen kan worden. Bij de bomen komt arboretuminformatie ten behoeve van het onderwijs. Voor diverse nieuwe onderzoeken is samenwerking gezocht met kenniscentra zoals Terra Nostra en Naturalis.

Lees hier het artikel ‘From bare bricks to tree-wadi: Bouwkunde renovates its courtyard’

Lees hier meer over het ontwerp op de website van de TU Delft

Locatie Delft TU
Ontwerpers Hilke Floris, Ronald Bron, Marike Oudijk, Stephanie Rethans, Guillaume Zeender
Partners
Opdrachtgever Campus Real Estate
Initiatief Campus Real Estate TU Delft & Sectie Landschapsarchitectuur TU Delft
Voorlopig ontwerp HOSPER landschapsarchitectuur
Definitief ontwerp Sectie Landschapsarchitectuur TU Delft
Onderzoeksprojecten Sectie Landschapsarchitectuur TU Delft: Urban Ecology en Urban Forestry Labs
Adviseur Campus Real Estate TU Delft
Omvang 0,23 ha.
Jaar van ontwerp 2022
Jaar van uitvoering 2024
Status in uitvoering