Amsterdam NLR

Ontwerp entreegebied en binnentuin Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

Amsterdam NLR

Amsterdam Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum
Het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Amsterdam wordt gekenmerkt door de monumentale panden van architecten Maaskant en Van Tijen. Het in de loop der tijd volgebouwde middengebied is opgeschoond door sloop van een aantal gebouwen. De haakvorm van de Maaskant gebouwen is aangevuld met nieuwbouw tot een sterk carré. Tussen de gebouwen is zo ruimte gecreëerd voor een hoogwaardige groene binnentuin, waarin het voormalige windtunnelgebouw een belangrijke plek inneemt. Door alle centrale voorzieningen hier te huisvesten, is dit dé plek voor ontmoeting geworden.

De tuin heeft verhoogde zitranden in een cirkelvorm, waardoor veel verblijfs- en ontmoetingsplekken zijn ontstaan. Binnen de cirkels zorgen een aantal grote en klein bomen samen met kleurrijke beplanting voor een prettige verblijfskwaliteit. De vormgeving van de tuin is geïnspireerd op de functie van het windtunnelgebouw en de aerodynamica. De belijning in de vloer suggereert hoe lucht vanuit het windtunnelgebouw rond deze objecten zou stromen. Lichtpuntjes in de vloer accentueren de slipstream.
Het parkeerterrein heeft een logische indeling gekregen. Het is door het toevoegen van een groot aantal nieuwe bomen veranderd van een onoverzichtelijke stenige ruimte naar een prettig groen parkeerterrein.

Locatie Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Amsterdam
Ontwerpers Hilke Floris, Frits van Loon, Hessel Rasch
Partners Inbo i.s.m. Wessel de Jonge architecten, DG Groep
Opdrachtgever Inbo Amsterdam voor NLR (Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum)
Omvang 2.950 m2 binnentuin, 9.000 m2 parkeerterrein, 6.650 m2 BVO nieuwbouw, 6.770 m2 BVO renovatie
Jaar van ontwerp 2011 – 2012
Jaar van uitvoering 2016
Status uitgevoerd
Fotografie Inbo Amsterdam