Rotterdam Lloydpier

Ontwerp natuurinclusieve binnentuin

Rotterdam Lloydpier

‘Bolster, stoer van buiten, groen van binnen’
Verscholen op de historische Lloydpier ligt het nieuwbouwproject Eden District. De tuin is een groene oase, als tegenhanger van de stoere harde kades. Naast twee volwassen bomen is er gezorgd voor een tuin met volle grond. De beplanting is het hele jaar kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Het is een uitnodigende leeftuin die gebruikt kan worden door kinderen, ouders en ouderen.

Voor de architecten was het verfrissend om vanuit de tuin te ontwerpen. Het groen is als gemeenschappelijk thema zoveel mogelijk doorgezet in het hele gebouw: op daken, balkons en zelfs op gevels. De poorten in het gebouw liggen precies zo dat je altijd één van de bomen vanaf de kade kunt zien.

Volwassen groen
Centraal in het ontwerp van de tuin staan de volwassen platanen afkomstig van de Coolsingel. Rotterdamse bomen met een geschiedenis. In Bolster staan ze in de volle grond, in een bak van 600 m2. Wortels hebben vrij spel. Het ondergronds parkeren ligt hieromheen en is volledig buiten het zicht.

De overgangen openbaar-privé in de tuin zijn groen, licht hellend en beplant met grassen. Het groen dat als afscheiding tussen de woningen staat loopt door via spankabels naar boven en versterkt zo de groene binnenwereld.

Vanuit de grondgebonden woningen lopen bewoners, via de eigen buitenruimte, zo de natuurinclusieve binnentuin in, vol met kleurrijke seizoensbeplanting en meerstammige krentenboompjes. Ook de waterberging van de daken wordt in deze binnentuin geregeld met infiltratiekratten onder de grond. Er gaat in het project veel aandacht naar water retentie en er wordt hoog gescoord op het aspect gezondheid en energie volgens de GPR.

Deelmobiliteit
Parkeren gebeurt ondergronds, veilig en uit het zicht. Veel woningen hebben minimaal één eigen parkeerplaats. Daarnaast zijn er twee deelauto’s beschikbaar voor de bewoners. Gebruik van de fiets wordt gestimuleerd door de fietsenstalling dichtbij de entrees te plaatsen

Locatie Lloydpier, Rotterdam
Ontwerpers Hanneke Kijne, Raquel van Donselaar, Guillaume Zeender
Partners Architectuur Maken, Arons & Gelauff, Bureau Bouwfysica, Stebru Bouw
Opdrachtgever Blauwhoed Projectontwikkeling II B.V.
Omvang 2,2 ha.
Jaar van ontwerp 2018
Jaar van uitvoering 2019 – 2022
Status uitgevoerd