Haarlem HOF in de Egelantier

Ontwerp buitenruimte van een historisch monument met cultureel programma

Haarlem HOF in de Egelantier

De voormalige Egelantier is een uit 1873 stammend monumentaal gebouwcomplex aan de rand van de Haarlemse binnenstad. Het complex is gebouwd op de plek waar vroeger een “Minnebroersklooster” stond. Het fungeerde ooit als ziekenhuis, maar huisvestte in het meest recente verleden voornamelijk culturele functies. Het historische gebouwcomplex kent diverse uitbreidingen, die in de loop van de tijd stap voor stap zijn gebouwd. Daardoor heeft het complex een rijk labyrint aan ruimten. Tegelijk met de diverse verbouwingen kregen ook de buitenruimten diverse aanpassingen en veranderingen.

Met het project ‘HOF in de Egelantier’ wordt dit bekende Haarlemse gebouw weer een eigentijdse unieke en gastvrije culturele plek, inspirerend voor Haarlemmers en gasten van buiten. In het bestaande gebouwcomplex komt een boetiekhotel, een café-restaurant en een cultuurprogramma. HOF verbindt cultuur niet alleen aan de hotelfunctie, maar ook aan het wonen. Er worden tien nieuwe hofhuizen aan de Egelantiertuin gecreëerd, voor acht kunstenaars en twee artists in residence. Kunstenaars hebben de mogelijkheid om samen te werken, te exposeren of workshops uit te voeren in de publieke ruimtes van HOF.

HOSPER heeft een groene en fijnzinnige buitenruimte ontworpen waarin ontmoeting en verblijven centraal staat. De buitenruimte bestaat uit de grote binnenhof, de kleine binnenhof, de entreezijde aan de Gasthuisvest en de aanheling met de gemeentelijke Egelantiertuin. De basis voor het buitenruimte ontwerp is het voortzetten van de longue durée: een heldere hofstructuur met groene invulling, in aansluiting op de functie van het gebouw. De formele vormentaal uit de kloostertijd vormt de basis van de buitenruimte. Op het hoofdmoment, in het hart van HOF, vormt de ronde vormentaal een subtiele knipoog naar de sierlijke vormentaal uit de latere Engelse landschapsstijl en een zachte verwelkomende tuinsfeer die uitnodigt om de tuin te betreden. De inrichting van de buitenruimte is volgens de nieuwste normen met wadi’s voor waterberging en waterberging onder de verharding, inheemse beplanting ten behoeve van de biodiversiteit en duurzaam materiaalgebruik zoals bamboe. Belangrijk is ook de verbinding die gelegd wordt met de directe omgeving: verschillende entrees leiden de bezoeker naar de publieksruimten voor cultureel en commercieel gebruik en naar de groene binnenhof. Deze gastvrije buitenruimte levert zo een positieve bijdrage aan de culturele en sociale functie van de Egelantier.

Locatie Haarlem
Ontwerpers Hilke Floris, Ronald Bron, Marike Oudijk, Stephanie Rethans, Guillaume Zeender, Wenda Torenbosch
Partners MNNR Architecten, Archivolt Architecten
Opdrachtgever Ontwikkelcombinatie Lingotto – Amsterdam Village Company – Hotel Arena
Omvang 0,2 ha.
Jaar van ontwerp 2021 – 2023
Status in voorbereiding