Ontwerp twee daktuinen met knipoog naar industrieel verleden

Haarlem Gonnet

Het oude industriële gebied rond de Gonnetstraat in Haarlem is nieuw leven ingeblazen met twee woonblokken; ‘Gonnet 22 en Gonnet 24’. De architectuur is van ENZO architectuur N interieur en de ontwikkeling en bouw is van HBB Groep. HOSPER heeft de twee stoere en speelse binnentuinen ontworpen, waarin binnen een kenmerkend robuust en geblokt patroon de natuur zelf een beetje zijn gang kan gaan.

De beeldbepalende elementen waaruit de binnentuin is opgebouwd, zijn getrapt oplopende beplantingsbakken, die afgewerkt zijn met cortenstalen randen. De hoogteverschillen wisselen zich op een speelse manier af, waardoor een spannende, interessante dieptewerking in de tuinen ontstaat. Ook bieden de hoogteverschillen privacy en beschutting aan de terrassen van de bewoners. De gevarieerde beplanting weeft zich op een natuurlijke wijze door het patroon heen. De paden zijn gemaakt van Olivijn halfverharding. Houten poefjes bieden informele zitgelegenheid.

De industriële sfeer in de binnentuin van Gonnet 24 wordt versterkt door het monumentale HAL-werkgebouw. Dit zorgt met een restaurant en een terras voor levendigheid in de binnentuin. Aan de andere zijde is als beëindiging van de binnentuin een gezamenlijk terras voor de bewoners gesitueerd. Op dit terras staan twee kleine, picknicktafels. De basis van de beplanting wordt gevormd door varens, aangevuld met bloeiende vaste planten. Ook staan er kleine bomen en heesters verspreid in de binnentuin.

In Gonnet 22 wordt de basis van de beplanting gevormd door siergrassen, aangevuld met bloeiende vaste planten en verspreid staande kleine bomen en heesters. Aan de brede zuidzijde is als beëindiging van de binnentuin een kleine pergola met zitbank gesitueerd.

Locatie Haarlem
Ontwerpers Ronald Bron, Marike Oudijk, Stephanie Rethans, Laia Ruiz Bayod
Partners ENZO architectuur N interieur, De Dakdokters
Opdrachtgever HBB Groep B.V.
Omvang 0,15 ha.
Jaar van ontwerp 2019 – 2023
Jaar van uitvoering 2023 – heden
Status in uitvoering
Visualisaties ENZO architectuur N interieur