Blijham Arboretumdorp

Ontwerp ruimtelijke structuur arboretumdorp

Blijham Arboretumdorp

Blijham is een dorp in Oost-Groningen. Het ligt tussen verschillende aantrekkelijke landschappen en heeft een robuuste groenstructuur. Om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Blijham te vergroten, stelt de Dorpsraad voor om van Blijham een arboretumdorp te maken. Voor verschillende plekken in het dorp zijn eerste ideeën gevormd, onder andere voor een Palaois Arboretum en een voedselbos. Wat nog ontbrak was een overkoepelende ruimtelijke structuur.

Voor de beleving van het contrast tussen het lommerrijke dorp en het open landschap is het belangrijk om de openheid van het landschap rond Blijham te behouden en de groene structuur binnen het dorp te versterken. Om van Blijham een aantrekkelijk arboretumdorp te maken wordt op meerdere plekken in het dorp een thematisch arboretum voorgesteld, onderling verbonden door een herkenbare arboretumroute.

De arboretumroute bestaat uit een wandelroute langs meerdere arboreta. Elk arboretum krijgt een eigen thema, dat inspeelt op de unieke locatie in het dorp. Daarmee worden de aanwezige kwaliteiten versterkt en ontstaan verschillende bijzondere plekken. Samen vormt dit een zeer groot en divers arboretum.

De wandelroute begint in het dorpshart: bij de parkeerplaats en voorzieningen. De markering van de route bestaat uit afgeschuinde vierkante hardhouten palen met ingebrande symbolen en woorden: aantrekkelijk en toch eenvoudig en goedkoop te realiseren.

Blijham wordt een uniek arboretumdorp, dat op een aantrekkelijke en informatieve manier te ontdekken is!

Locatie Blijham
Ontwerpers Hilke Floris, Guillaume Zeender
Partners
Opdrachtgever Dorpsraad Blijham
Omvang ca. 43 ha.
Jaar van ontwerp 2020 – heden