Hoofddorp Joannes de Doper

Ontwerp kerktuin parochie Joannes de Doper

Hoofddorp Joannes de Doper

Ontwerp Kerktuin geeft rust en energie
Pastoor Van Lent van de Joannes de Doperkerk in Hoofddorp had een droom. Hij wilde een plek voor nu en later, waar mensen tot rust komen en nieuwe energie op kunnen doen. Dit moest niet alleen in de kerk gestalte krijgen, maar ook in de tuin. Het was deze tuin waar de pastor zich het meest zorgen over maakte. Omdat de tuin slecht werd gebruikt bestond het gevaar dat eventuele toekomstige financiële problemen van de kerk zouden worden opgelost door de verkoop van gronden.

Vijver verbindt verschillende ruimtes
De droom is inmiddels grotendeels gerealiseerd. Het ontwerp heeft van het
versnipperde terrein één geheel gemaakt, door het aantal deelgebieden terug te brengen en hun eigen identiteit te versterken. Te onderscheiden zijn: het kerkhof, de verborgen tuin, de snijtuin en de weide. Centraal in de tuin ligt de vijver, die verschillende ruimtes aan elkaar bindt. Het karakter van deze ruimtes is te koppelen aan een verhaal, een gebied of een passage uit de bijbel. De toegepaste beplanting is hierop afgestemd. Voor een goede beleving van deze ruimtes en het gehele terrein, is een rechthoekig padenstelsel aangelegd. Zo zijn meerdere rondgangen over het terrein mogelijk.

Oog voor detail
De tuin is ontworpen met oog voor detail. Voor de muren in het project is gebruik gemaakt van een nieuwe manier van baksteen verlijmen. De voordelen hiervan zijn het best waarneembaar bij de vijver, waar een enkelsteens muur met verticaal gelijmde baksteen staat. Voor het plaveisel rond de vijver zijn speciaal betontegels ontworpen met een afwijkende maat (75 x 150 cm), met de afdruk van een visje er in. Het grind ligt verstevigd met Ritterplaat. De overgang tussen grind en tegels is vormgegeven middels een houten vlonder die van onderaf geschroefd is.

Locatie Hoofddorp
Ontwerpers Frits van Loon
Partners Groengroep b.v. Yolanda Boekhoudt
Opdrachtgever Parochiebestuur Joannes de Doper
Omvang 1,2 ha.
Jaar van ontwerp 1999 – 2000