Amsterdam Zeeburgereiland Blok 26

Ontwerp buitenruimte wooncomplex

Amsterdam Zeeburgereiland Blok 26

Voor mensen die durven te delen
Drie grotere appartementen gebouwen aan de kant van het park vormen het ‘front’ van Blok 26. Erachter staan twee compacte portiekblokken en twee rijen eengezinswoningen. Rond de gebouwen is een heldere scheiding aangebracht tussen openbare ruimte en privé(tuinen). Onder de tuinen ligt een parkeergarage.

Aan de parkzijde zijn op de begane grond commerciële ruimten met een mix van werken, winkelen, ontspannen en health-functies opgenomen. Deze deelplint is een plek waar de bewoners van het complex elkaar ontmoet en spullen kunnen delen. Van een deelauto of deelfiets tot een werkplek, bartafel of terrasheater.

Een informele groene tuinsfeer
HOSPER heeft voor dit wooncomplex een ontwerp gemaakt voor de gemeenschappelijke buitenruimte. Omdat de bebouwing gericht is op de parkruimte is voor de inrichting van de buitenruimtes deze richting naar het park opgepakt als vormgevend concept. Alle inrichtingselementen worden ingezet om dit concept vorm te geven binnen een informele groene tuinsfeer.

Bij de hoven en in de semi-openbare tuin zijn de bestratingsrichting, de verlichting (ledlijnen) en de lange en smalle plantenbakken haaks op het park geplaatst. De plantenbakken variëren in hoogtes, met daarin siergrassen, struiken en meerstammige bomen.

Het gebruik van de tuin wordt gestimuleerd met houten zitplekken aan de plantenbakken en een aantal losse picknickbanken. Hierdoor kun je je in de tuin terugtrekken met een boek, of met een aantal mensen gebruik maken van het terras of deelnemen aan een yogales in de buitenlucht.

Voor de plantenbakken en alle benodigde erfafscheidingen wordt cortenstaal als materiaal gebruikt, zodat een strakke en warme sfeer ontstaat. Het cortenstaal voor de hekwerken krijgt een herkenbaar patroon van geperforeerde lijnen, waardoor de gewenste transparantie ontstaat.

Locatie Zeeburgereiland Blok 26, Amsterdam
Ontwerpers Hanneke Kijne, Marike Oudijk, Jan Houweling
Formele opdrachtgever BPD Ontwikkeling B.V.
Partners Arons & Gelauff
Omvang 1.640 m2
Jaar van ontwerp 2018
Jaar van uitvoering 2019 – 2021
Status in uitvoering
Visualisaties Triple-D