ontwerp openbare ruimte

Amsterdam De Makroon

ontwerp buitenruimte senioren appartementencomplex

Amsterdam De Makroon

Amsterdams binnenhof
In de binnenstad van Amsterdam, op de hoek van de Nieuwe Passeerdersstraat en de Marnixstraat, is het verouderde verpleeg- en verzorgingshuis Bernardus gesloopt om plaats te maken voor het seniorencomplex De Makroon. De Architecten Cie heeft dit stedenbouwkundig, markante gebouw ontworpen. Het pand is niet alleen bedoeld voor vitale senioren, maar ook voor mensen die verzorging, verpleging en/of andere hulp nodig hebben. In de plint zijn (winkel) voorzieningen opgenomen en onder het complex is een ondergrondse parkeergarage gebouwd.
De appartementen liggen in een U-vorm rondom een serene, groene binnenhof.  Om een groen en beschut privéterrein te creëren (à la de welbekende binnenhofjes van Amsterdam) is gekozen voor een langgerekte middenruimte met aan weerszijden groene beplantingsheuvels. De middenruimte is voorzien van een decoratief klinkertapijt waarin als verlichtingsaccent een LED verlichtingslijn is opgenomen. De beplantingsheuvels zijn voorzien van een frisgroen tapijt van schaduw minnende bladplanten in combinatie met witte en roze bloemen en worden langs de middenruimte afgezoomd met buxushagen. De bankjes langs de middenruimte zijn zo gesitueerd dat deze aan de zijkanten alsook aan de achterkant worden omsloten door het groen van de buxushagen. Diverse meerstammige Ginkgo’s (Japanse notenbomen) zorgen voor beschutting en een stukje privacy (voorkomen van inkijk vanuit de appartementen). Het patroon van de paden maakt verschillende routes mogelijk en nodigt uit tot een wandeling.

Singelgracht
De terrastuin speelt in op de ligging aan de Singelgracht, de zon en het zicht op het Amsterdamse stadsleven. De kade wordt geaccentueerd door een aantal Prunus Yedoencis bomen (sierkers) en een lange, bloemrijke border, waarin de nadruk ligt op kleur en bloeiwijze. De appartementen op de begane grond beschikken elk over een privé terras, dat via een haag van het gemeenschappelijk deel wordt afgeschermd.

Nieuwe Passeerdersstraat
Voor de herinrichting van deze straat is een helder en eenvoudig straatprofiel gemaakt. De entree van De Makroon wordt geaccentueerd door twee fraaie, grote Iepenbomen.

 
Locatie  Amsterdam
Ontwerpers  Ronald Bron, Mark van Rijnberk, Marike Oudijk, Femke Peters
Partners  DG Groep, BBA, (bouwkundige begeleiding adviesgroep), Architecten Cie
Opdrachtgever  Syntrus Achmea Vastgoed, M.J. de Nijs projectontwikkeling, Amstelring zorg
Omvang  0,38 ha
Jaar van ontwerp  2013 - 2015
Jaar van uitvoering  2014 - 2015
Status  uitgevoerd
Maquette  Model & Objekt maquettebouw Rotterdam
Fotografie  HOSPER

LOCATIE

Nederland

SHARE PROJECT
  • NAAM :
  • LOCATIE : Nederland
  • CATEGORIE :
  • OPDRACHTGEVER :