Perm Embankment Park

Ontwerp stadspark langs rivieroever

Perm Embankment Park

Een nieuw stadspark voor Perm
Voor Perm, een stad van 1 miljoen inwoners aan de voet van de Oeral, is een Masterplan ontwikkeld dat een ingrijpende transformatie van de gehele stad en haar omgeving voorstelt. De eerste stap in het transformatieproces is de aanleg van een nieuw stadspark aan de Kama rivier.

Balkon, park en boulevard
De locatie bestaat uit een 2000 meter lange beboste, steile oeverzone, doorsneden door een spoorlijn. Het park wordt als het ware ingekaderd, aan de stadszijde door het stadsbalkon dat zorgt voor logische routes en entrees vanuit de stad en uitzichten biedt over park en rivier; en aan de waterkant door een boulevard, een speelse route langs het water

Het park activeren
Om goede verbindingen vanuit de stad te maken worden in het verlengde van de lange stadsstraten die uitkomen op het park, formele entrees tot het park gemaakt. Deze grote architectonische elementen, de zogenaamde ‘connectors’, voegen programma toe aan het park en overbruggen de spoorlijn tot aan de boulevard.

Het park wordt verder geactiveerd door de introductie van een nieuw padennetwerk en het toevoegen van verschillende ‘event spaces’; attracties van kleine schaal en grote schaal, zoals een simpele verbreding van een pad met een bank, een kiosk om een drankje te kopen, of een drijvend zwembad in de Kama rivier.

Brekend ijs
De vormentaal van het parkontwerp is geïnspireerd op een belangrijk moment in de natuurlijke kalender: het breken van het ijs in de lente. Het specifiek ontworpen meubilair krijgt, als tegenwicht en rustpunt ten opzichte van de expressieve vormgeving van het park een sobere basisvorm die op subtiele wijze wordt verrijkt met ambachtelijke Russische houtbewerkingdetails en -decoraties.

Locatie Perm, Rusland
Ontwerpers Hanneke Kijne, Gerwin de Vries, Fleur van Dusseldorp, Monique Thomas (aTA), Patrick Lo A Njoe (aTA), Nelleke Rijm (DG groep), Daiva Stumbraite (DRO), Marcel Plomp (Imnova)
Partners Carmela Bogman industrieel ontwerp KCAP architects and planners, Pirs ingenieursbureau Perm, Jacqueline van der Kloet beplantingsadvies
Opdrachtgever CPB City Projects Bureau, Perm
Omvang 30 ha.
Jaar van ontwerp 2009 – 2010