Bodegraven Weideveld Langzaamverkeersbrug

Ontwerp langzaamverkeersbrug, beeldkwaliteitsplan bruggen

Bodegraven Weideveld Langzaamverkeersbrug

Brug voor een dorpsbuurt
Weideveld, de nieuwe woonbuurt van Bodegraven, is opgezet met een dorpse sfeer en voegt zich naar het weidelandschap. De verbinding voor voetgangers en fietsers van Bodegraven, over de Broekveldselaan en de begeleidende watergangen naar de nieuwe wijk en het aangrenzende landschap, zou moeten aansluiten bij de schaal en sfeer van het dorp en het Hollandse weidelandschap. Door de brug een geheel eigen identiteit te geven kan de brug een icoon worden voor Weideveld.

Contrast
De nieuw te maken langzaamverkeersbrug staat niet op zichzelf. Direct ernaast ligt de bestaande tunnelbak met het spoorviaduct. Deze is van beton en heeft een grootschalig, ‘infrastructureel’ karakter. De nieuwe brug stelt een kleinschalige, elegante sfeer tegenover deze kille betonnen wereld.

Passage
De brug is vormgegeven als een halfgesloten passage, met een dichte kant aan de spoorzijde die stenen gooien onmogelijk maakt, en een meer open kant naar de boomrijke Broekveldselaan. Het transparante raamwerk kan zowel in staal als in hout worden uitgevoerd.

Aansluiten bij de traditie
In het schetsontwerp wordt voorgesteld om de 42 meter lange brug uit meerdere kleine overspanningen op te bouwen. Dit principe wordt toegepast bij de traditionele houten Hollandse brugconstructie met meerdere kolommen en schorren. Hiermee is het mogelijk een slanke constructie te maken, die refereert aan de bestaande lichte fiets- en voetbruggen in het weidelandschap en het dorp.

Locatie Bodegraven Weideveld (nieuwbouwlocatie)
Ontwerpers Marike Oudijk, Remco Rolvink
Opdrachtgever gemeente Bodegraven Reeuwijk
Omvang bruglengte ca. 40 m; 0-10 m
Jaar van ontwerp 2008
Status niet uitgevoerd