Vijfhuizen Dorpspark

Inrichting openbare ruimte dorpspark Vijfhuizen, nominatie Arie Kepplerprijs 2007

Vijfhuizen Dorpspark

Groene en informele dorpssfeer
Het nieuwe, centrale dorpspark van Vijfhuizen is gesitueerd aan de kruising van de Spieringweg en de Vijfhuizerweg. Het dorpspark vormt de verbinding tussen het bestaande dorp Vijfhuizen en de nieuwe wijk Stellinghof en heeft een groene en informele dorpssfeer.

Het dorpspark is ontworpen als een door bomen omzoomde dorpsweide. De oude, bij een voormalige boerderij behorende kastanjes, linden en eiken zijn aangevuld met jonge exemplaren. De bomen vormen een krans om de dorpsweide, zodat een intieme, groene ruimte is ontstaan. De weide is groot genoeg om een feesttent neer te zetten of om een kleine kermis te organiseren.

Het vele gras van de dorpsweide vormt de verbinding tussen de groene wijk Stellinghof en de bestaande groene ruimten in het dorp Vijfhuizen. Vanuit de dorpsweide is er een diagonaal zicht naar de oude kern van Vijfhuizen.

Langs het fietsvoetpad dat Stellinghof naar het hart van Vijfhuizen verbindt, is een goed op de zon gelegen zitplek gemaakt. Er zijn comfortabele zitbanken geplaatst, zodat de bewoners zicht hebben op de activiteiten op de dorpsweide.

De oude, doodlopende sloot langs de Vijfhuizerweg is gedempt zodat het dorpspark beter toegankelijk is geworden. Om de berging van de gedempte sloot te compenseren en om een mooie plek aan het water te maken is de Vijfhuizertocht uitgebreid met een rechthoekige vijver. Een vlonder maakt het water toegankelijk voor wandelaars en vissers.

Locatie Vijfhuizen, gemeente Haarlemmermeer
Ontwerpers Ronald Bron, Carmela Bogman, Marike Oudijk, Mark van Rijnberk
Partners M3H Architecten
Opdrachtgever gemeente Haarlemmermeer
Jaar van ontwerp 2003 – 2005
Jaar van uitvoering 2004 – 2005
Status uitgevoerd
Fotografie Allard van der Hoek