Berlijn Alexanderplatz

Prijsvraag herontwerp pleinruimte met eervolle vermelding

Berlijn Alexanderplatz

Berlijn Alexanderplatz ‘Frei für beweging, frei für stille’
HOSPER heeft een eervolle vermelding gekregen voor het ontwerp van de herinrichting van de Alexanderplatz in Berlijn. De prijsvraag kende een openbare voorronde waarbij van de circa 200 meedingende bureaus, 30 (internationale) bureaus werden uitgenodigd om deel te nemen. HOSPER is het enige buitenlandse bureau dat in de prijzen viel.

De Alexanderplatz vormde veertig jaar lang het stadscentrum van Oost-Berlijn. Het stedenbouwkundig ontwerp van de Berlijnse architect Kollhoff heeft een grote invloed op de maat en de beleving van de bestaande open ruimte van de Alexanderplatz. De oppervlakte van het plein wordt verkleind naar een besloten plein van 3 hectare en zal door de toegevoegde functies intensiever gebruikt worden. Een plek die voor de hele stad van belang is kan als smeltkroes werken.

’Vrijheid voor beweging’ en ‘plek voor verblijf’
De essentie van het ontwerp is een vrije pleinvloer met één bouwkundig element waarin diverse functies en mogelijkheden voor verblijf zijn opgenomen. In het plan is een vlakke, neutrale vloer voorgesteld, die vrijgemaakt is van obstakels. Hierdoor biedt het plein ruimte aan evenementen. Een aantal wereldberoemde pleinelementen blijven gehandhaafd.

Tribune
De tweede ontwerpingreep bestaat uit een tribune in de vorm van een in hoogte verspringende plastiek met hellende vlakken waardoor een op het zuiden georiënteerd verblijfsplein ontstaat met een menselijke maat. Vanaf de in hoogte verspringende tribune is het gebruik op het plein goed te zien. De hellende vlakken van de tribune bestaan uit houten, betonnen, metalen en glazen delen. Voorzieningen als metrotoegangen en kiosken worden gekoppeld aan de tribune.

Locatie Berlijn, Duitsland
Ontwerpers Frank Arnold, Remco Rolvink, Sylvia Mayr, Carmela Bogman, Ronald Bron, Hilke Floris
Partners
Opdrachtgever Senatverwaltung für Stadtentwicklung Berlin
Omvang 8 ha.
Jaar van ontwerp 2003