T. 0031 (0)23.5317060 | Print pagina

Amstelveen Zonnehuisterrein

Project:
ontwerp buitenruimte
Locatie:
Amstelveen
Ontwerpers:
Ronald Bron
Frits van Loon
Elizabeth Keller
Petrouschka Thumann
Marike Oudijk
Partners:
DG groep
Bureau Fonkel
Dementia Services Development Centre (Universiteit van Stirling Schotland)
Rijnboutt
Architectuurcentrale Thijs Asselbergs
Octatube
Opdrachtgever:
Stichting Zonnehuisgroep Amstelland
M.J. de Nijs projectontwikkeling
Omvang:
3 ha.
Landgoed en tuin
Jaar van ontwerp:
2009-2014
Status:
uitgevoerd
Fotografie / illustratie:
Pieter Kers
Ferry Streng
Link:
Download:

Groene oases en expressieve vormgeving
Goede buitenruimte is een voorwaarde voor kwalitatief hoogwaardig wonen in de stad. HOSPER heeft voor het Zonnehuisterrein in Amstelveen een autovrije, groene en levendige buitenruimte ontworpen. Op een expressief vormgegeven pleinvloer smeden diverse groene oases met weelderige beplanting en (speel-)voorzienningen de verschillende gebouwen aaneen. Aan de westkant zijn vier woongebouwen op een multifunctionele plint verrezen, naar ontwerp van Rijnboutt. In dit complex, De Ontmoeting, is een groenrijke patiotuin ontworpen.

Aan de oostkant is de nieuwbouw van het verzorgingscomplex Zonnehuis verrezen, ontworpen door Architectuurcentrale Thijs Asselbergs. De buitenruimte rondom het verzorgingscomplex bestaat uit tuinen met vaste planten en een kas voor activiteiten met bewoners. Op de pleinvloer is een terras- en speelgelegenheid en er is een vaste planten-tuin waarin voor loopoefeningen een hellingbaan en een trapje zijn opgenomen. Een tweetal tuinen is specifiek ingericht als dementievriendelijke tuin. Hiervoor is advies ingewonnen bij Anke Wijnja (Bureau Fonkel) en Annie Pollock van het Dementia Services Development Centre (Universiteit van Stirling, Schotland).

Droogloop
Als verbinding tussen de twee gebouwdelen van het verzorgingscomplex is er een bijzondere pergola / droogloop gerealiseerd. Het ontwerp is een coproductie van Octatube, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs en HOSPER. De meer dan 40 meter lange droogloop is een spectaculair ontwerp met een golvend dak van glas en staal. Het ‘zwevende blad' sluit aan op de vormgeving van de tuin.

Bijzonder is, dat met uitzondering van de dementievriendelijke tuinen, het gehele terrein van het verzorgingstehuis vrij toegankelijk is voor de bewoners van de omliggende wijk. Daarnaast is de tuin, door de expressieve vormgeving, vanuit alle verdiepingen van de omringende gebouwen interessant om naar te kijken.